Nimeni nu poate nega faptul ca, din punct de vedere financiar, traim in vremuri nesigure.
Atunci cand reusim sa economisim o suma de bani, cautam solutii de a ii conserva valoarea sau sa o inmulti. Datorita dobanzilor mici, depozitele bancare nu sunt o solutie satisfacatoare economisirii si cu atat mai putin investitiilor.
Exista si modalitati de ai investi in actiuni, marfuri, vinuri fine, arta si bineinteles antichitati.
Ei bine, fara a fi un consultant financiar, imi permit sa afirm ca ceea ce ar trebui sa inteleaga fiecare investitor este faptul ca orice investitie este supusa unui risc.
Multi consilieri financiari iti pot spune ca X sau Z este o investitie sigura si poate cateodata au dreptate, dar regula generala este : ” Nu exista investitie 100 % sigura !”
Atunci cand luam decizia de a investi, trebuie sa ne întrebam ce anume dorim sa realizam. Vrem un castig rapid, sau vrem sa investim în ceva frumos, util si durabil ?
Exceptand cazul in care pretul argintului va creste brusc ( fluctuatii posibile pe piata bursiera ) trebuie stiut faptul ca investitia in antichitati din argint nu este o investitie rentabila pe termen foarte scurt.
Daca aveti de gand sa investiti banii in ceva care sa va aduca un profit spectaculos in urmatorii 3-5 ani va trebui sa excludeti varianta antichitatilor din argint, cu exceptia cazului in care speculati pretul argintului sau pretul unor articole similare vandute pe piata internationala de profil.
Din acest ultim considerent, in magazinul online pe care il manageriez ( ArtAntik.ro ) , nu de putine ori indicam repere de pret in cotatie internationala, pentru articole similare celor pe care noi le oferim spre vanzare. Astfel, ii aratam potentialului cumparator, faptul ca asiguram un mic profit imediat, preturile noastre fiind considerabil mai mici decat cele practicate in ofertele dealer-ilor din statele cetral-europene si Statele Unite.
A face bani din antichitati, in special din antichitati din argint, nu este deloc usor si de aceea, va recomand a studia cu atentie informatiile si abilitatile ce va sunt necesare inceperii unui astfel de business. Desigur, exista excepții de la regula. Intotdeauna exista !
Piesele masive si voluminoase din argint, care pana acum cativa ani erau evaluate in functie de greutate, acum valoreaza considerabil mai mult.
Seturile de ceai si cafea, formate din patru piese ( cu precadre cele din perioada victoriana ), sunt de doua ori mai scumpe decat in urma cu cativa ani.
In ultimii ani, antichitatile chinezesti din argint decorat prin emailare, au cunoscut cea mai spectaculoasa crestere valorica. Tot in topul investiilor in antichitati cu randament mare se afla vechile manufacturi ale orfevrilor rusi din perioada tarista.
Daca reusesti sa intuiesti aceste oscilatii de pret si sa investesti in antichitati din argint, ai nevoie atat de cunuostiinte solide in acest domeniu precum si de o atenta si continua informare privind oscilatiile pietii de profil.
Foarte relevante pentru o corecta evaluare , sunt atat probibatea dealer-ului cat si acuratetea informatiilor furnizate de acesta :
periodizare, tehnica de executie ( piesa de serie versus articole turnare si martelare manual, gravate manuala, articole unicat sau reproduse in serii limitate, apartenenta de arie geografica, semnificatie, simbolistica, intrebuintare parctica, orfevru sau atelier, piese de colectie tematica etc
Prin targurile de antichitati, atat din tara cat si din strainatate, nu de putine ori, am fost martorul unor tranzactii in care, cumparatorii au fost convinsi sa cumpere prin intermediul unor prezentari pompoase, condimentate cu informatii total neconforme cu realitatea. De cele mai multe ori, acest lucru se datoreaza lipsei principiilor deontologice.
Este pacat sa vezi cum un colectionar, investeste cu incredere, achizitionand ” o veche amuleta tibetana ” dar cumpara, in fapt, un pandant de atelier european, antichizat prin patinare chimica, realizat la inceput de secol XXI.
In ceea ce priveste bijuteriile din argint, vintage & antiques, valoarea de colectie si implicit cea de investie, poate fi apreciata numai in baza unor repere concrete si riguros documentate : apartenenta de stil si corelarea acesteia cu perioada de manufacturare ( ex : bijuterii de perioada art nouveau versus bijuterii in stil art nouveau realizate mai recent ), areal geografic si cultural, simbolistica ( religioasa, etnica, cutumiara etc ), designer sau manufacturier ( bijuterie de designer, bijuterie de autor, bijuterie reprodusa in masa, bijuterie unicat ) etc
A doua regula a investitiei in antichitati din argint este: Cumparati obiecte care va plac, si fiti pregatiti sa le lasati mostenire generatiei urmatoare !
Sunt colectionari si dealeri care se vor bucura de aceaste fluctuatii ale pretului obiectelor din argint, vor cumpara sau vor vinde, vor face schimburi sau vor topi articole fara valoare de colectie . Dar, important de retinut este faptul ca, o data cu trecerea timpului valoarea acestor obiecte creste, devenind tot mai rare si mai deosebite.
In calitate de dealer de antichitati si obiecte colectionabile, in baza experientei profesionale dobandite, va recomand sa cumparati cele mai bune obiecte pe care vi le puteti permite si sa fiti martori in timp la cresterea valorii lor.
Adevarata bucurie adusa de colectionarea antichitatilor din argint, nu este numai de natura financiara. Recomand clientilor mei sa investeasca in obiecte pe gustul lor, pe care sa le poata folosi sau pe care sa le poata expune cu mandrie in colectiile personale.
Ce poate fi mai avantajos decat sa iti investesti banii in ceva frumos, pe care il poti folosi innobilandu-ti viata, sau pe care sa il poti lasa mostenire, asigurandu-le celor dragi un profit substantial.
autor : Neagu C. Andrei
manager www.artantik.ro
membru afiliat A.S.C.A.S