Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Cupa iubirii – Loving Cup. Istorie şi semnificaţii

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Spread the love

Loving Cup din argint sterling, producţie de atelier britanic, orfevru John Langlands | Newcastle, anul 1771, din portofoliul ArtAntik.ro

O „Loving Cup” este un vas ornamental mare, folosit ca un trofeu de prezentare sau ca vas din care se bea în cadrul unor evenimente ceremoniale.

Astfel de cupe sunt manufacturate de obicei din argint și sunt prevăzute cu două anșe dispuse bilateral. Acestea pot fi găsite în câteva culturi europene cu variaţii precum cupa celtică Quaich şi Cupa franceză a mariajului.

Primele cupe de acest fel au apărut în perioada saxonă, înainte de cucerirea normandică din anul 1006. Se spune că una din ceremoniile în care a fost folosită o astfel de cupă, derivă de la asasinarea regelui Edward Martirul. Regele a fost asasinat în timp ce bea din cupă, ridicând-o cu ambele mâini şi devenind astfel vulnerabil oricărui atac. De-a lungul timpului a devenit un obicei ca acela ce bea din cupă să aibă un companion alături, astfel acesta l-ar putea proteja pe cel ce bea din cupă.

Ceea ce era considerat un simplu obicei, a fost transformat în tradiţie şi astfel a fost creat un ritual pe care toţi participanţii ceremonialului trebuiau să îl imite. În cadrul evenimentelor cupa este pasată de la un individ către un altul, aceștia stând aşezaţi la o masă rotundă. Fiecare dintre participanţi asigură protecţia celui ce bea aşezându-se spate în spate cu acesta. În momentul în care un individ are cupa în mâini, acesta se ridică să bea, în timp ce toţi ceilalţi de la masă se ridică odată cu el. Ceilalţi doi vecini alăturaţi celui ce bea fac o plecăciune, iar acest proces este repetat până când toţi cei de la masă au efectuat ritualul.

Semnificaţia Cupei Iubirii

Datorită utilizării sale în varii ceremoniale de-a lungul anilor, această cupă a căpătat multiple semnificaţii. Una dintre acestea este semnificaţia sentimentală, care se datorează simbolismului folosit în ritualurile maritale ce amintesc faptul că această cupă reprezintă în sine cupa vieţii, plină cu toate viitoarele posibilităţi ale mirelui şi a mieresei. Se spune că vinul dulce care se toarnă în cupă capătă diverse proprietăţi ce pot reprezenta fericirea, bucuria, pacea şi speranţa, însă de obicei există şi un gust amărui ce simbolizează regretul, vina şi disperarea. Combinaţia acestor antiteze semnifică călătoria iubirii şi toate experienţele care fac parte din mariajul în care se angajează doi oameni. Toţi cei care împart cupa şi efectuează ritualul vor împărţi de-a lungul vieţii atât fericire şi pace cât şi tristeţe şi poveri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *